Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 31. marca 2022, je v organizaciji Osnovne šole Cvetka Golarja potekal 32. občinski otroški parlament. Občinski otroški parlament je tokrat potekal v živo v sejni sobi Občine Škofja Loka. Udeležili so se ga učenci Osnovne šole Cvetka Golarja, Ivana Groharja, Škofja Loka – mesto ter učenci naše šole. Poleg učencev so bili z nami tudi ravnatelji ali podravnatelji navedenih šol. Predstavitvam in razpravi pa je prisostvoval tudi gospod župan, Tine Radinja. Tema letošnjega otroškega parlamenta je bila enaka tisti iz preteklih dveh let in sicer Moja poklicna prihodnost.

Vsaka šola je predstavila, kaj so v letošnjem letu učenci delali pri interesni dejavnosti Šolska skupnost. Učenci naše šole so poročali, kako so v letošnjem letu spoznavali srednje šole, kako gledajo na prehod iz osnovne šole v srednjo šolo ter kakšne skrbi se jim ob tem porajajo. Izpostavili so tudi, da si želijo, da bi imeli večjo izbiro dvoletnih srednješolskih programov. Poudarili so, da si želijo, da bi zmogli stati za svojimi odločitvami in cilji, ki so si jih ob prehodu v srednjo šolo zastavili. Po predstavitvah je sledila razprava. Učenci so razmišljali, kako bodo podnebne spremembe vplivale na našo poklicno prihodnost, izpostavili so tudi problematiko neenakopravne zastopanosti med spoloma na vodilnih mestih v gospodarstvu. Razpravljali so o tem, ali bodo roboti nadomestili človeka ter ali lahko dosežemo svoj sanjski poklic ali ne. Razmišljali so o tem, kako je korona virus zaznamoval našo poklicno prihodnost. Govor pa je tekel tudi o digitalnih poklicih.

Izpostavljena je bila tudi misel, da je pomembno, da si v življenju učenci zastavijo cilj, saj jih le – ta motivira za delo. Pomembno je, da vztrajajo v svojih odločitvah in da ne obupajo ob prvih težavah, ki se pojavijo na njihovi življenjski poti. Naj zaključim z dvema mislima, ki sta nas nagovorili ob razmišljanju o poklicni prihodnosti:

»Kakšen poklic imaš, je vseeno. Vsi poklici so enako visoko. A važno je, da delaš pošteno in ne samo z levo roko.« Tone Pavček

Eddie Edwards (ali Eddie the Eagle): »V življenju ni pomembno zmagoslavje, ampak trud.«

  

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost