Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 6. aprila 2023, je v Sokolskem domu, pod vodstvom Osnovne šole Ivana Groharja potekal 33. občinski otroški parlament. Udeležili so se ga učenci Osnovne šole Cvetka Golarja, Ivana Groharja, Škofja Loka – mesto ter učenci naše šole. Poleg učencev so bili z nami tudi ravnatelji navedenih šol ter mentorji Šolskih skupnosti. Tema letošnjega otroškega parlamenta je bila Duševno zdravje otrok in mladostnikov.

Uvodnemu nagovoru župana Tineta Radinje, so sledile predstavitve dela Šolskih skupnosti posameznih šol. Učenci naše šole so poročali, da so v okviru Šolske skupnosti dobili informacije o tem, kam se lahko obrnejo, kadar jim je težko (na prijatelje, starše, Tom telefon, svetovalne delavce, spletno klepetalnico To sem jaz…). Všeč jim je bilo, ko so spoznavali različne tehnike sproščanja in tudi sami povedali, katere dejavnosti jim pomagajo pri sproščanju. Z učenci drugih šol so podelili spoznanja, do katerih so prišli, ko so na naši šoli izvedli anketo o duševnem zdravju učencev. Rezultati ankete so bili na eni strani pozitivni, saj je veliko učencev poročalo o dobrem duševnem zdravju. Pokazali so tudi, da so dobro poučeni o tem, da gibanje, prehranjevalne navade in odnosi s starši, sošolci in prijatelji vplivajo na njihovo duševno zdravje. Na drugi strani pa so dobili manj spodbudne rezultate, ki kažejo, da kar tretjina učencev pomisli na to, da bi škodovali sami sebi, tretjina učencev se počuti obremenjene s šolskim delom in tretjina učencev preživi pred ekranom tri ali več ur. Rezultati ankete bodo iztočnica za nadaljnje delo Šolske skupnosti.

Po zasluženi malici so bili učenci razdeljeni v 6 skupin, ki so se selile od plakata do plakata in odgovarjale na zastavljena vprašanja. Pri vsaki skupini je bil prisoten novinar, ki je ob zaključku predstavil glavne ugotovitve. Učenci se strinjajo, da k dobremu počutju lahko prispevamo tako, da drugim pomagamo, smo prijazni, jih spodbujamo z lepimi mislimi. Na naše zdravje negativno vpliva uporaba interneta in telefonov, pozitivno pa hobiji, živali , sprehodi, pa tudi ljudje, ki nam stojijo ob strani (učitelji, svetovalni delavci, Tom telefon…). Če bi učenci bili ravnatelji z magično paličico bi v šoli spremenili prehrano, na urnike bi uvrstili več ur športa, več ekskurzij, ustvarjalnih dni ter pogovorne ure med vrstniki. Če bi bili učenci župani z magično paličico bi organizirali več dogodkov za mladino, pospešili bi prenovo knjižnice, uredili bi več športnih parkov, igrišč, organizirali več koncertov in čistilnih akcij. Na vprašanje, na koga se učenci lahko obrnejo v primeru stiske, so odgovorili, da na starše, prijatelje, Tom telefon, učitelje in hišne ljubljenčke.

 Učenci naše šole so se na otroškem parlamentu imeli lepo, spoznali so nove prijatelje in njihove poglede  na to perečo temo.  Bogata spoznanja in nove poglede pa bodo podelili  z ostalimi učenci naše šole.

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost