Skoči na glavno vsebino

Pretekli četrtek, 23.11.2023, smo se učenci iz oddelkov PP4A, PP4B, PP4C, PP5A in PP6A podali na nepozabno strokovno ekskurzijo v Velenje. Zjutraj smo se zbrali polni pričakovanja, pojedli okusno zgodnjo šolsko malico in se nato z avtobusom odpravili na potovanje proti Štajerski.

Na poti smo pomahali Trojanskim krofom ter brez težav prispeli v rudarsko mesto Velenje, kjer so nas sprejeli pravi knapi – ponosni predstavniki rudarskega sveta. Oblekli smo zaščitno delavsko obleko, si nadeli čelade in se pripravili na vstop v svet pod zemljo, pri tem pa nismo pozabili na tradicionalno knapovsko malico »Kranjsko klobaso in kruh«.

Vstopili smo v jamo, kjer nas je najprej pričakala simulacija kaplana Antona Aškerca, pesnika, ki je svoje pesmi posvetil življenju rudarjev. V temi in hladu rudnika smo odkrili, kako težko je bilo delo rudarjev, ki so delali od jutra do večera ter kako so konji vozili vozičke polne rude, ne da bi videli sončno svetlobo.

Globoko pod zemljo smo se ustavili za pravo knapovsko malico, si ogledali film ter se zapeljali tri kilometre s podzemnim vlakom.

Razburljiva dejstva: Ali ste vedeli, da se v Velenjskem rudniku še vedno koplje premog? Da so bili rovi včasih polni podgan? Da so bile rudarske plače nizke in da je prva plača knapa pomenila pogostitev vseh sodelavcev v gostilni? Da so v rudniku delali tudi otroci?

Po ogledu Muzeja premogovništva smo se sprehodili do Velenjske plaže, kjer nas je pričakal prelep razgled na Velenjsko jezero.

Z novimi spoznanji v srcu, bogatejšimi izkušnjami in navdušenjem smo se vrnili nazaj v Škofjo Loko, polni lepih pričakovanj za nove dogodivščine v šoli.

(Skupno 129 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost